Bierwandelingen in de Ardennen

In de buurt van vakantiehuisje de Boshut valt veel te genieten op bier gebied. Bekende Belgische bieren als Leffe, Rochefort, Maredsous, Ciney, Floreffe en Chimay vinden hun oorsprong in de Ardennen. In de streek rond de Boshut zijn er vele lokaal gebrouwen bieren te proeven.

Bier van Hastière


Proef bijvoorbeeld het lokale bier van Hastière: 'De Perle dā€™ Hastière'. Dit bier is een ambachtelijk, amberkleurig bier, op 8 ° hergist en gebrouwd in Quenast en gedistribueerd door Brouwerij Sandron te Ermeton-sur-Biert. Het bier wordt geschonken in de lokale horeca gelegenheden.

Lokale brouwerijen bezoeken


Op 12 kilometer afstand ligt Brouwerij Caracole in Falmignoul. Hier kan je de geheimen van het bierbrouwen ontdekken. Een rondleiding met proeverij is mogelijk. Bieren die hier gebrouwen worden: Troublette, Saxo, Caracole en Nostradamus. Deze bieren zijn op de oude manier gebrouwen namelijk in koperen vaten op houtvuur. Het hele jaar door kan je op zaterdag deze brouwerij bezoeken. Tijdens de openingsuren kan men terecht in een kleine taverne waar bier en kaas, worst of taart van kip of slakken worden geserveerd.

Brouwerij Caracole, Côte Marie-Thérèse, 86 te 5500 Falmignoul. Tel. : 082/74.40.80 Fax : 082/74.52.38
http://www.brasserie-caracole.be/

Op 19 kilometer van Hastière ligt Brasserie du Bocq. Deze is opgericht in 1858 door Martin Belot, is nog steeds een 100% familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen. Gelegen in het midden van de schitterende toeristische Condrozstreek, is deze brouwerij trouw gebleven aan de traditionele produktietechnieken van bier op hoge gisting met hergisting in de fles. Bieren die hier gebrouwen worden: Gaulois, Waterloo, Blanche de Namur, Fruit Bocq, Saint Benoît, Saison Regal, Triple Moine en Deugniet
Brasserie de Bocq, Rue de la Brasserie 4, B-5530 Purnode
http://www.bocq.be/nederlands/bezoeken/index.php

Bierwandelingen in de Ardennen
Op enkele kilometers van Chimay is het startpunt van een leuke bierwandeling. Tijdens deze bierwandeling maakt u kennis met enkele bekende bieren uit de Ardennen. In totaal beslaat de wandeling een lengte van 107 kilometer dus iemand moet de BOB zijn. U komt onder meer terecht in Chimay, Hastière, Dinant, Maredsous en Floreffe. In Dinant kunt u genieten van een rondleiding in het Museum van de Abdij van Leffe en natuurlijk even proeven. In Maredsous kunt u proeven van het gelijknamige bier en in de Abdij van Floreffe staat u een leuke verrassing te wachten.

 

Bieren:

 

Floreffe blond: lekker fris abdijbier van 6,3 procent. De Abdij dateert uit de 12de eeuw. Bezoek de brouwerij met veel oorspronkelijke architectuur en plafondschilderingen. Bij de proeferij ontvangt u bier, brood en kaas. De «Assiette Floreffoise» bestaat uit gerookte ham, worst, pâté, kaas (half-harde kaas, geitenkaas en kaascroquet) en word opgediend met bruin brood en, voor connaisseurs, met Abdijbieren.

Wat bier betreft, kunt u tussen de volgende een keuze maken : «La Meilleure», een bruine bier (8.5°), de «Triple», een blonde bier (ook 8.5°), de «Double», een ambergeel bier (6.5°), de «Blanche» (wit bier - 4.5°) en de «Temps des Cerises» (3.5°). U kunt uw dorst ook lessen met een bruin, amber (6°), Temps des Cerises of wit bier (3.5°) uit het vat. Voor warme maaltijden moet u reserveren.

De abdij is op 36 kilometer van de Boshut.

http://www.abbaye-de-floreffe.be

 

Ciney blond: een goudblond biertje van hoge gisting van oorsprong uit het dorp Chiney. Licht zurig 7%. Het bier wordt inmidels in een grote brouwerij Alken-Maes gebrouwen.

 

Rochefort 6: heerlijk bruin bier van 7,5 %. Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzers staan bekend om hun afzondering: de kloostergebouwen en de meeste brouwerijen zijn verboden terrein voor gasten. Er zijn nog een vijftiental oudere monniken.

Dit resulteert in een niet-economische verkoop: de monniken maken geen reclame, doen niet mee aan moderne trends ā€“ ze hebben bijvoorbeeld pas sinds 2006 een website ā€“ en produceren slechts wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse bestaan en om een deel aan goede doelen te schenken. De verkoop aan de abdij vindt alleen in het weekend plaats.

In 2011 werd Rochefort 8 door Test-Aankoop na een test van 210 speciaalbieren uitgeroepen als behorende tot de 18 beste bieren (bieren waarover de 30 proevers unaniem lovend waren).

De abdij bevind zich op een afstand van zo'n 44 kilometer van de boshut.

http://www.abbaye-rochefort.be/

 

Maredsous triple: heerlijk bier. Zowel de bruine als de tripel; 10% van hoge gisting. Monniken zwaaien de skepter in de abdij. Maar verwelkomen u graag:

De brouwerij bevind zich op 19 kilometer van de Boshut.

http://www.maredsous.be/.

Chimay: mooi bruin trapistenbier van 7%. Het dorpje Chimay ligt op een afstand van 52 kilometen van de Boshut. De brouwerij is niet te bezoeken. Wel kan je op de site lekkere recepten vinden waarin Chimay een rol speelt: http://www.chimay.com/nl/gastronomie.html?IDC=215

 

Blog Stats

  • Total posts(17)
  • Total comments(0)

Forgot your password?