Herfst 2014 in Hastiere

Het wordt langzaam aan weer wat warmer. Hier nog een paar mooie beelden van de afgelopen herfst in Hastiere. Eigenlijk het mooiste seizoen. Prachtige kleuren, paddestoelen en ook veel gezellige najaars brocantes... 

 

Nieuwe wandelroutes

 

Nieuwe mooie wandelroutes ondekt nabij Freyr. Kolibie ravijn:

 

De verbouwing zit er op

 

We hebben hard gewerkt dit jaar. De badkamer, keuken en woonkamer zijn grondig verbouwd. Hier wat plaatjes van de resultaten.

De douche ruimte

Een grote inloop douche

De living

De eetkamer
De nieuwe keuken
De slaapkamer met stapelbed
De andere 2 slaapkamers hebben 2 persoons bedden

 

Winter in de Boshut

We komen om te klussen in de Boshut maar het lijkt wel een skie oord hier in de Ardennen..

 

Koud in de Ardennen! Maar wel erg mooi..

Onze Boshut in de Ardennen. Eind feb. sneeuw en koud!!

Onze bron...

Herfst in Hastiere

De herfst is prachtig in de Ardennen!

Uitzicht Maas ter hoogte van Freyr

Klimrotsen bij Freyr

Klimrotsen bij Freyr

Uitzichtpunt bij Freyr

Wig-wam in aanbouw achter bij de de Boshut.

Het pad naar beneden vanaf de boshut.

 

Tafeltennis en internet

De hele zomer brocantes in de buurt van de Boshut

De hele zomer door op zondag worden er brocantes georganiseerd in dorpjes nabij de Boshut. Verkoop vanuit de garage. Bierpullen, gereedschap, koperen pannen. Maar ook antieke meubels. De brocantes zijn het zondagse uitje van de plaatselijke bevolking. Het uitstapje wordt afgesloten met een broodje worst en vers getapt bier. De brocantes staan vermeld in het lokale krantje wat je op zondag bij de supermarkt mee kan pakken.

  

Wandelgebied rondom de boshut

Als je de Rue de la Source, waar de Boshut zich bevindt, naar boven uit loopt kom je in een heel andere omgeving.

In de Boshut vind je wandelkaarten over dit gebied.

 

Fietsen in de Ardennen/ Maasvallei

Vanaf de Boshut zijn er prachtige fietsroutes te maken. Fietsen zijn te huur op 2 kilometer van de Boshut in Hermeton sur Meuse; Au vélo d'or, Christophe Delchambre, Rue de France18. Voor fiets en wandelroutes kan je ook terecht bij het  VVV in Hastiere. Voor lichte routes fiets je langs de Maas. Dinant is prima te doen en je kan meteen een bezoek brengen aan het kasteel van Freyr . De andere kant op langs de Maas fiets je in iets meer dan een kwartier naar het Franse dorpje Givet (7 kilometer van de Boshut). Wie stevige benen heeft brengt een bezoekje aan Flamingoul (brouwerij Caracolle) en het uitzichtpunt bij de Rochers de Freyr (foto).

Uitzichtpunt Freyr

Brouwerij Caracolle

Givet, op vrijdochtend is er markt
 

weekendjes 'Boshutten'

We hebben eindelijk de sleutel! Hier een verslag van onze eerste weekendjes 'Boshutten'.

 

Allez, eerst moet er flink gekuist worden!! Gekleurde emmers en lappen genoeg.. raar om je huis te soppen! en ook een flinke klus een jaar spinnen rag weghalen.

En dan natuurlijk een boeket. Een wandelingetje naar de locale supermarkt en weer terug. Een minuut of 8 naar beneden en 12 terug omhoog schat ik. Net leuk om 's ochtends vers brood te gaan halen 'a pied' :-).

 Eigenarenvergadering; En dan wordt het eindelijk wel eens tijd om te proosten na 6 maanden wachten op de sleutel.:-/

De boomhut schoon gezwiept...
In elke hoek bevindt zich een zitje en er is een klein opklap tafeltje (voor dwergmensjes). WIj hadden zo gedacht, om Peter, de terrein beheerder, hier zijn intrek te laten nemen.
Er moeten een paar planken vervangen worden. Een leuk opknappertje voor Niels lijkt ons.. Bankje ervoor is ook nog stevig genoeg en is tegen de boom aangespijkerd zodat je niet van de boshelling stort.

Honger van al dat kuisen!. BBQ-en op de veranda dan maar. Jullie snappen dat we alle lokale abdijbieren onder de euro inmiddels hebben uitgeprobeerd. :-)
Supermarkt is echt super! Hele varkensbillen en worst gordijnen op de slagers afdeling (vooral leuk voor Dave) maar ook heerlijke lokale abdij kazen en bieren en veel vers.
 

Even een nieuwe/ oude wilgen mand voor haard houtjes kopen op de locale brocante.. Voor de mooiste koopjes moet je vroeg je bed uit, want het begint als om 6 uur. Wij waren er kwart over zeven..  :-) we hebben natuurlijk voor Jasper en Cindy de klassieke houten poepstoel voor de kleine gekocht (zie rechts van de man).

 

en weer verder met klusjes. Oude afgebladderde tafel geschuurd en in de verf gezet. Zwaar zonder schuurmachine..

En weer even een uitje. Maredsoud brouwerij/ klooster. Een waar oord voor toeristen.. Lekkere proefbedjes met boterhammen, worst en kaas. Voor ons iets te toeristisch maar toch een heerlijk ijsje gegeten en terug gelopen langs de grote tuinmarkt in het park die er dit weekend was.

Poezen voelen zich de (bos) koning te rijk en zijn helemaal gewend. Hoewel nog wel wat angstig voor de wilde boskatten die hier schijnen rond te hangen en vooral ook voor de vervelende buurkat die Sluttiepoes heeft verjaagd van haar erf. Maar gelukkig is zij weer terug.

Maaike heeft inmiddels een buitenstudio aangelegd..
 

 

 En natuurlijk even een buiten keuken geinproviseerd...

Afgelopen zondag liepen Dave, Mirjam en Peter de marathon in Brussel. Daarna door naar de Boshut voor wat zon en verkoeling. Terwijl Dave, Peter en ik de hele dag met hout aan het slepen waren heeft Mirjam gewerkt en gebakken in de zon. Er is eigenlijk de hele dag wel ergens zon. Van 7 - 10 op de veranda voor de hut. Daarna aan de voorkant / oprijlaan. Om een uur of 4 weer op de veranda en om 7 uur (foto) op het achtererf naast het houthok.

We hebben een oud paadje gevonden naast de boomhut. Er liggen grote stenen en er is een pad te bespeuren.
Misschien wel heel oud. Het chalet ligt naast een oude bron, die ook op het erf ligt. (rue de la source)

De Biobak :-)

 Dave heeft het houthok gereorganiseerd..

 avondwandeling langs de maas..

tjaa.. en dan is het tijd om weer eens terug te kachelen in een uurtje of 2+ naar Rotterdam.

Wandeling in het Dal van de Hermeton

We hebben het dal van de Hermeton verkend. De Hermeton is een wilde slingerende zijrivier van de Maas. Het dal van deze rivier is bijzonder mooi en te bewandelen vanaf het dorpje Hermeton sur Meuse (2 kilometer van Hastière). We zijn de hele wandeling niemand tegen gekomen. Echt stilte gebied dus.

 

Hier voor de liefhebbers onze wandeling. Wij gaan zeker nog een keer terug. De route is goed te doen, ook voor niet al te geoefende wandelaars.  Er is geen horeca onderweg.. Duur± 4 uur.

 

Wandel vanuit de Boshut (Rue de la Source) naar beneden richting Hastière centrum. Ga rechts en volg de Chaussée de Givet tot aan het begin van het dorp Hermeton- sur-Meuse. Nog voor je het dorp binnengaat zie je aan je rechterhand het dal van de Hermeton. Steek het riviertje niet over maar volg meteen de route naar het dal. Nadat je een landgoed gepasseerd bent loopt de route verder slingerend langs het water. De paden zijn smal en soms modderig en omgevallen bomen blokkeren af en toe de route maar het pad is over het algemeen goed onderhouden en makkelijk te volgen. Steile stukken zijn voorzien van touwen om je aan vast te houden. Na zo’n 2,5 uur lopen kom je bij de eerste oversteek. Passeer hier de rivier via de brug. Volg het pad omhoog. Neem geen kleine zijpaden maar volg zoveel mogelijk paden naar bewoond gebied. Uiteindelijk bereik je het dorpje Doische. Hier is er weer bewegwijzering aanwezig. Volg de grote weg naar Aigmont (Route de Biesme). Nadat je een flink eind rechtdoor hebt gelopen ligt er aan de linkerkant een park met grote bomen. Ga direct na dit park naar links. Loop je per ongeluk toch door, dan zie je links twee grote villa’s met een zwembad. Wij misten de afslag en deden over de gehele route zo’n 6 uur. Als je de afslag niet mist, dan is de wandeling goed te doen in iets meer dan 4 uur. Na de afslag volg je het pad tot je weer in Hermeton-sur-Meuse aankomt. Daarna is het nog 2 kilometer terug (richting Hastière) naar de Boshut. Stoppen in het dorp voor een gebakken forel met friet en een Perle de Hastière (lokaal biertje) is natuurlijk ook een goede optie.

Cardamina Hirsuta / Kleine veldkers. Dit eetbare plantje groeit in de winter en het prille voorjaar aan de oever van de Hermeton.

Je kan hier de route met kaart downloaden: http://bit.ly/Aqsnet

Bierwandelingen in de Ardennen

In de buurt van vakantiehuisje de Boshut valt veel te genieten op bier gebied. Bekende Belgische bieren als Leffe, Rochefort, Maredsous, Ciney, Floreffe en Chimay vinden hun oorsprong in de Ardennen. In de streek rond de Boshut zijn er vele lokaal gebrouwen bieren te proeven.

Bier van Hastière


Proef bijvoorbeeld het lokale bier van Hastière: 'De Perle d’ Hastière'. Dit bier is een ambachtelijk, amberkleurig bier, op 8 ° hergist en gebrouwd in Quenast en gedistribueerd door Brouwerij Sandron te Ermeton-sur-Biert. Het bier wordt geschonken in de lokale horeca gelegenheden.

Lokale brouwerijen bezoeken


Op 12 kilometer afstand ligt Brouwerij Caracole in Falmignoul. Hier kan je de geheimen van het bierbrouwen ontdekken. Een rondleiding met proeverij is mogelijk. Bieren die hier gebrouwen worden: Troublette, Saxo, Caracole en Nostradamus. Deze bieren zijn op de oude manier gebrouwen namelijk in koperen vaten op houtvuur. Het hele jaar door kan je op zaterdag deze brouwerij bezoeken. Tijdens de openingsuren kan men terecht in een kleine taverne waar bier en kaas, worst of taart van kip of slakken worden geserveerd.

Brouwerij Caracole, Côte Marie-Thérèse, 86 te 5500 Falmignoul. Tel. : 082/74.40.80 Fax : 082/74.52.38
http://www.brasserie-caracole.be/

Op 19 kilometer van Hastière ligt Brasserie du Bocq. Deze is opgericht in 1858 door Martin Belot, is nog steeds een 100% familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen. Gelegen in het midden van de schitterende toeristische Condrozstreek, is deze brouwerij trouw gebleven aan de traditionele produktietechnieken van bier op hoge gisting met hergisting in de fles. Bieren die hier gebrouwen worden: Gaulois, Waterloo, Blanche de Namur, Fruit Bocq, Saint Benoît, Saison Regal, Triple Moine en Deugniet
Brasserie de Bocq, Rue de la Brasserie 4, B-5530 Purnode
http://www.bocq.be/nederlands/bezoeken/index.php

Bierwandelingen in de Ardennen
Op enkele kilometers van Chimay is het startpunt van een leuke bierwandeling. Tijdens deze bierwandeling maakt u kennis met enkele bekende bieren uit de Ardennen. In totaal beslaat de wandeling een lengte van 107 kilometer dus iemand moet de BOB zijn. U komt onder meer terecht in Chimay, Hastière, Dinant, Maredsous en Floreffe. In Dinant kunt u genieten van een rondleiding in het Museum van de Abdij van Leffe en natuurlijk even proeven. In Maredsous kunt u proeven van het gelijknamige bier en in de Abdij van Floreffe staat u een leuke verrassing te wachten.

 

Bieren:

 

Floreffe blond: lekker fris abdijbier van 6,3 procent. De Abdij dateert uit de 12de eeuw. Bezoek de brouwerij met veel oorspronkelijke architectuur en plafondschilderingen. Bij de proeferij ontvangt u bier, brood en kaas. De «Assiette Floreffoise» bestaat uit gerookte ham, worst, pâté, kaas (half-harde kaas, geitenkaas en kaascroquet) en word opgediend met bruin brood en, voor connaisseurs, met Abdijbieren.

Wat bier betreft, kunt u tussen de volgende een keuze maken : «La Meilleure», een bruine bier (8.5°), de «Triple», een blonde bier (ook 8.5°), de «Double», een ambergeel bier (6.5°), de «Blanche» (wit bier - 4.5°) en de «Temps des Cerises» (3.5°). U kunt uw dorst ook lessen met een bruin, amber (6°), Temps des Cerises of wit bier (3.5°) uit het vat. Voor warme maaltijden moet u reserveren.

De abdij is op 36 kilometer van de Boshut.

http://www.abbaye-de-floreffe.be

 

Ciney blond: een goudblond biertje van hoge gisting van oorsprong uit het dorp Chiney. Licht zurig 7%. Het bier wordt inmidels in een grote brouwerij Alken-Maes gebrouwen.

 

Rochefort 6: heerlijk bruin bier van 7,5 %. Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzers staan bekend om hun afzondering: de kloostergebouwen en de meeste brouwerijen zijn verboden terrein voor gasten. Er zijn nog een vijftiental oudere monniken.

Dit resulteert in een niet-economische verkoop: de monniken maken geen reclame, doen niet mee aan moderne trends – ze hebben bijvoorbeeld pas sinds 2006 een website – en produceren slechts wat ze nodig hebben voor hun dagelijkse bestaan en om een deel aan goede doelen te schenken. De verkoop aan de abdij vindt alleen in het weekend plaats.

In 2011 werd Rochefort 8 door Test-Aankoop na een test van 210 speciaalbieren uitgeroepen als behorende tot de 18 beste bieren (bieren waarover de 30 proevers unaniem lovend waren).

De abdij bevind zich op een afstand van zo'n 44 kilometer van de boshut.

http://www.abbaye-rochefort.be/

 

Maredsous triple: heerlijk bier. Zowel de bruine als de tripel; 10% van hoge gisting. Monniken zwaaien de skepter in de abdij. Maar verwelkomen u graag:

De brouwerij bevind zich op 19 kilometer van de Boshut.

http://www.maredsous.be/.

Chimay: mooi bruin trapistenbier van 7%. Het dorpje Chimay ligt op een afstand van 52 kilometen van de Boshut. De brouwerij is niet te bezoeken. Wel kan je op de site lekkere recepten vinden waarin Chimay een rol speelt: http://www.chimay.com/nl/gastronomie.html?IDC=215

 

Klimmen in Freyr

Chalet ‘de Boshut’ is ideaal gelegen voor een rotsklimweek of –weekend in de Belgische Ardennen. Op 10 min. rijden afstand van het massief van Freyr, is de Boshut een geweldig alternatief voor het bij het massief gelegen bivakveld. Geniet met je klimgenoten na een intensieve klimdag en douche, in alle rust van een drankje en een maaltijd op het terras met buitenkeuken van de Boshut.

Start je klimdag met een stevig ontbijt, en je staat ’s- ochtends optimaal voorbereid aan de wand.
Een verblijf in de Boshut kan ook worden gecombineerd met een bezoekje aan een ander klimmassief. Hieronder een overzicht van reistijden naar de meest bekende massieven.

Rochers de Freyr 10 min.
Dave                     30 min.
Beez                     35 min.
Yvoir                     25 min.
Thon                     40 min.
Carriere de Awirs   1 uur

Vlak naast de Carriere de Awirs kun je ook heerlijk zwemmen.

http://clubalpin.be/sites/default/files/Plan_Freyr.pdf

Hier de volledige lijst van alle Belgische klimmassieven, alle sportklimroutes, boulders en artifroutes.

 

Wandelen in buurt van Hastière

Op de website van de gemeente Hastière vind je meer over de dorpjes in de buurt. Deze zijn zeker een bezoek waard.

http://www.hastiere.be/

Bezoek het Chateau de Fontaine in Anthée. Volg vanuit Hastiere de rue d'Anthee tot je bij het pitoreske dorp bent aangekomen. 500 m voorbij het dorp Anthée sla je rechtsaf en volg je de N951 richting Maredsous. 500 m verder in de vallei ligt het kasteel. Anthée bezit drie kastelen.

Als je verder doorrijdt kom je bij de Abbaye de Maredsous. Waar je heerlijke abdijkaas en bier kunt kopen.
Route rond de Abdij van Maredsous:

Route in het dal van Hermeton:

http://users.telenet.be/wandeleninbelgie/Wandelingen%20in%20Belgie/hermeton.html

Boshut, vakantie huisje in de Ardennen

De Boshut ligt in de bossen van de groene- en rotsachtige Maasvallei van Hastière-Lavaux op 13 km van Dinant.

Dit gebied, op een uur rijden van Brussel en Luik, is zeer geliefd bij natuurliefhebbers, rotsklimmers, wandelaars, fietsers, golfers en kanovaarders. De Boshut ligt op 10 min. loopafstand van winkels en horeca en heeft een eigen oprit met parkeergelegenheid.

Kinderen

Het huis ligt op een bosrijk perceel van 3000 m2 en er is dus veel ruimte om veilig te spelen. Ook is er een boomhut aanwezig en de nodige klimtouwen.

Meer informatie over het de verhuur van de Boshut vind je op: www.boshut.be

 


 

Film over de architect John Lautner/ Infinite Space

We zijn een beetje onderzoek aan het doen voor de verbouwing van de hut. Daarom wat meer informatie over bijzondere houten huizen. Hier een documentaire, wat beelden en links van de Amerikaanse architect John Lautner (vooral bekend van het 'Elrod' huis dat gebruikt is als achtergrond voor de James Bond Film 'Diamonds are Forever'). In zijn jonge jaren bouwde Lautner een houten huis, samen met zijn ouders. Hoewel hij vooral bekend is geworden door futuristische ontwerpen, heeft de architect zijn hele leven gewerkt met natuurlijke materialen in ruig natuurgebied.

De documentaire 'Invinite Space'/ Oneindige ruimte: http://gemi.st/10689430

Mooie fikkies stoken

Ik vond een paar mooie tips om een goed vuurtje te stoken

 
Een jagersvuur is een prima vuur om op te koken. Maak een wigwamvuurtje en leg daar aan weerszijde een verse boomstam of een rij stenen langs. Je kunt de boomstammen bedekken met vochtig zand om doorbranden te voorkomen. Op deze boomstammen kun je je pannetje zetten..

Blog Stats

  • Total posts(17)
  • Total comments(0)

Forgot your password?